material scris de Simona

Articol scris in continuarea acestuia dar se poate citi si individual.

Sunt atrasa de materialele care se refera la inspiratie si creativitate asa ca am decis sa dezvolt pe aceasta pagina un articol care va fi realizat in timp, pe masura ce intalnesc in cautarile mele diverse resurse pentru gasirea inspiratiei si stimularea creativitatii . Articolul va fi constituit din fragmente scrise la diverse date, fragmente care nu vor avea neaparat legatura unele cu altele. In primul rand doresc sa adun aici ideile intalnite si care au relevanta pentru mine; daca-ti vor fi de folos si tie, cu atat mai bine.

….

Tehnica combinatiilor

creativitate-combinare-idei-diferite Exercitiile si jocurile prezentate mai jos au ca miza exersarea asocierii inedite a ideilor, cuvintelor, in general a elementelor complet diferite. La fel cum arunci o piatra intr-un lac si faci unde, undele au trasaturi complet diferite fata de trasaturile celor 2 corpuri care le-a provocat: piatra ( solida, daca ne referim doar la starea de agregare) si lacul ( stare lichida). Sau daca mai vreti un model care pledeaza pentru tehnica combinatiilor a mai multor elemente diferite, ganditi-va la modelul reactiilor chimice din care rezulta la final o substanta mult diferita fata de substantele care se combina.

Tehnica combinarii ideilor

Un exercitiu simplu pe care l-am si experimentat pentru prima data ieri in Tabara de pictura Hobby Art editia de vara de la Porumbacu de Sus. Iata etapele exercitiului care este unul foarte simplu si care ne-am propus sa dureze 15 minute ( din lipsa de timp pentru ca in tabara toata lumea e zgarcita cu timpul alocat picturii 🙂 ):

  • necesar: fiecare participant primeste 5 postituri si un pix
  • are loc sesiunea de brainstorming cand se anunta problema pentru care se cauta solutii. Noi in tabara am cautat idei de inspiratie pentru picturile monocrome pe care doream sa le lucram in vederea expozitiei anuale tematice.
  • Dupa ce se anunta problema, fiecare participant la acest exercitiu se va gandi la 5 idei pentru rezolvarea problemei (idei de picturi monocromatice), fara sa analizeze sau sa emita judecati de valoare asupra validitatii fiecarei idei, dupa tehnica brainstorming-ului ( care este pur si simplu o generare de idei, ele se scriu asa cum vin in minte fara sa treaca prin filtrul  evaluarii, al judecarii, al aprecierii) iar aceste 5 idei le va scrie fiecare participant pe cate un postit. Aceste idei vor fi scrise descriptiv dar sumar, sa contina ideea de baza si cateva cuvinte, expresii cheie care sa descrie esenta ideii.
  • Fiecare participant va alege din cele 5 postituri unul singur care ii place mai mult urmand ca celelalte sa fie lipite pe perete intr-o ordine intamplatoare, amestecate cu celelalte .
  • Fiecare persoana va trece prin fata postiturilor si le va citi pe toate, extragand cel care i-a placut mai mult ( fara sa tina cont de ideea de pe postitul retinut de el).
  • Acum fiecare dintre participantii la exercitiu are cate 2 postituri respectiv cate 2 idei diferite pe care le va citi inca o data ( pentru el, fara sa verbalizeze) si va incepe sa se gandeasca la diverse asocieri posibile intre cele 2 idei diferite. Poti gasi legaturi pornind de la campul de semnificatii, legaturi, trasaturi sau orice are legatura cu fiecare idee in parte.

Exercitiu de creativitate cu postituri

Geniile sunt acele persoane care reusesc sa faca asocieri inedite, noi, utile intre elemente diferite, de a face ca doua idei diferite sa fie utile impreuna. E foarte greu sa gasesti idei originale, nemaiauzite si nemaivazute iar pictura nu face exceptie. Daca folosesti acest exercitiu, intelegand ca de fapt ideile inedite pleaca de la idei cunoscute dar sa descoperi o alta posibilitate de a face intre ele o combinatie care sa dea sensul cautat, atunci poti genera idei grozave, la nesfarsit.

Procesul cautarii asocierii cu sens intre cele 2 idei va continua probabil cateva ore dupa finalizarea exercitiului iar de cate ori gasiti o idee care ar putea avea sens pentru problema voastra, scrieti-o in carnetelul vostru de idei.

La exercitiul nostru experimental din tabara stiu pana cum de o pictura lucrata ieri plecand de la o idee descoperita in timpul acestui exercitiu. E posibil sa-ti vina idei grozave sau nu. Daca nu vine nicidecum nicio idee, atunci poti lua urmatorul postit in ordinea preferintei. Dar daca alegi pe criteriul preferintei, sunt mari sanse sa gasesti o idee care sa te entuziasmeze.

Exemplu practic: daca cele 2 biletele au ca idei: oras in ceata ( ideea de pe postitul retinut de tine) si rasarit de soare  la mare, ai putea sa te gandesti la un oras unde apare o luminita in ceata care ar putea fi punctul de interes al lucrarii. Luminita ar fi de la un geam al unei cladiri si ti-a venit ideea de la rasarit de soare, ideea de lumina fiind o asociere imediata cu acel rasarit.

Sau ai putea sa te gandesti la valurile marii ( idee venita de la acel rasarit de soare la mare) si sa faci paclele de ceata din ideea cu orasul in ceata mai valurite apropiindu-te de un stil mai expresionist. Ai inteles ideea, nu?

Nu uita: sunt tone de idei bune. Remarcabil este sa le si pui in practica.

Exercitiul celor 30 de cercuri

material scris in 31 martie 2020 / by Simona

 

Am scris despre acest exercitiu in vremurile in care stam acasa ca sa ne protejam pe noi si pe cei din comunitatile  noastre (fizice ) de infectarea cu virusul COVID-19. Vremuri cum cred ca n-au mai existat vreodata in istoria omenirii si sper sa nici nu mai existe. Am propus in perioada aceasta un mic proiectel in cadrul comunitatii de pe Facebook a Taberei de pictura Hobby Art, #marteacucreativitate, respectiv acela de veni in fiecare marti cu un exercitiu sau joc pentru creier, zona responsabila de imaginatie si creativitate, sa nu-l lasam sa stagneze, sa-l antrenam in continuare pentru a fi apt de a gasi solutii cand avem nevoie. Eu ma antrenez gasind jocuri pentru voi, voi va antrenati realizand aceste exercitii, de fapt niste mici joculete.

Exercitiul celor 30 de cercuri a fost creat de Bob McKim  , un cercetator din anii 1960 -1970 care a condus deasemenea programul de proiectare al Universitatii Stanford si l-am redescoperit via inoza.ro si urmarind  video -ul de la Ted al lui Tim Brown..

Poti face acest exercitiu in timp ce citesti acum despre el, nu dupa ce ai citit tot acest material despre el intrucat este relevant doar daca nu citesti pana la final care este concluzia lui.

Asadar, iata ce ai de facut:

 

Pregatirea exercitiului

  1. Ai nevoie de o foaie de hartie si un creion sau pix. Fa 30 de cercuri identice, aranjate ordonat pe 6 coloane si 5 randuri, ca in figura de mai jos.

2. Apoi, contra cronometru, in 60 de secunde ai de transformat cat mai multe cercuri in obiecte. E importanta cantitatea, nu calitatea ( de aceasta data). Accentuez: pentru acest exercitiu sarcina este sa transformi cat mai multe din cele 30 de cercuri in obiecte. De exemplu poti sa faci un soare, o farfurie, un cap de animal etc.  Te rog sa citesti pana aici, sa nu citesti deocamdata mai departe daca vrei sa faci exercitiul. Dupa 1 minut pui creionul jos si apoi poti citi in continare. 🙂

……

 

Acum daca ai acceptat provocarea, iti multumesc si poti parcurge in continuare textul. Iti multumesc si daca doar citesti acest material! 🙂

 

3. Dupa ce a trecut minutul pui creionul jos si analizezi cate obiecte ai obtinut si cate sunt mai asemanatoare intre ele.  Mai jos este exercitiul realizat de o prietena a comunitatii noastre, care a obtinut 20 de obiecte.  As zice ca sta foarte bine cu creativitatea. S-a incadrat in sarcina, a facut multe obiecte, mai multe decat ar face majoritatea. Observ ca toate sunt diferite, desi nu am specificat acest lucru si observ ca nu sunt variatiuni pe aceeasi tema. Pentru exemplificare, vad un cap de pisica dar nu si unul de caine ( de exemplu), un ochi stang dar nu si un ochi drept, o cratita cu 2 torti dar nu si o tigaie- care ar fi un alt obiect si care ar fi accesibil imediat ca idee daca am facut cratita, ochiul stang sau capul de pisica. Eu as fi facut la fel, as fi cautat sa fac doar obiecte diferite, pentru  a fi originala.

 

exercitiu de creativitate cele 30 de cercuri

Exercitiu realizat de o prietena a comunitatii noastre

 

Concluzia exercitiului 30 de cercuri

Dar nu originalitatea se cerea in exercitiu. Prima data cand am facut exercitiul, in urma cu cca 1 an cand aflasem din alta parte de el ( nu mai retin exact de unde), am facut foarte putine obiecte, cred ca sub 10 pentru ca ma provocasem sa gasesc obiecte diferite. Nu ma multumea sa fie din aceeasi categorie. Asta dauneaza creativitatii. Si este exact ce facem noi adultii, ne punem frana judecand daca e fezabila ideea sau nu, inainte s-o exprimam, inainte sa-i dam o sansa. Cautam originalul, ignorand lucrurile la indemana care pot rezolva situatia, indeplini obiectivul.

Creatorul exercitiului se astepta sa fie multe variatiuni pe aceeasi tema pentru indeplinirea cu succes a obiectivului jocului adica acela de a face cat mai multe obiecte din cercuri, chiar pe toate. Asa cum exemplifica Tim Brown in video, daca ai facut o fata zambitoare, poti face una trista, una tragand cu ochiul etc. , deja sunt 3 obiecte. Sau daca a facut o fata de copil, de ce nu una de barbat si de femeie, una de barbat cu barba, barbat fara barba, femeie cu par lung, femeie cu par scurt, femeie cu 2 codite etc, deja sunt 4-5 obiecte.

Ce e bine sa tragem ca si concluzie din acest exercitiu este ca data viitoare cand avem de gasit o idee, sa dam sansa tuturor celor care ne vin sau ar putea sa ne vina in minte fara sa le cenzuram daca sunt originale/potrivite sau nu. Explornd posibilitatile, adica cantitatea, ajungem sa marim sansele de a gasi ideea potrivita.

Multumesc pentru citire! Te astept in grupul public de pe Facebook – Tabara de pictura Hobby Art group unde in perioada in care #StamAcasa voi posta in fiecare marti un exercitiu dragut de stimulare a creativitatii. Pentru membrii grupului privat, respectiv acele persoane care au fost in cel putin o tabara impreuna cu noi, ne conectam acolo cu aceleasi exercitii! Sa fim bine!

……

bibliografie: Secretele creativitatii/ Fii genial – Michael Michalko

Ted Talk / Tim Brown: Tales of creativity and play

sursa foto: Unsplash.com