Interviu cu Voica Silvia Potinga pentru Tabara de pictura Hobby Art
Voica Silvia Potinga in Tabara de pictura Hobby Art ( 2014)

Pe Voica o stiu din 2014 cand a venit in prima ei Tabara de pictura Hobby Art, la Gura Raului. M-a uimit combinatia rationala si artistica in formarea ei. faptul ca are o formare in management si totusi profeseaza ca artist liric si m-au impresionat vointa ei de a face pictura mai mult decat la nivel de hobby, abordarea ei serioasa si perseverenta iar faptul ca recent a avut o expozitie de pictura personala, ceea ce este un act de incredere si maturizare artistica mi-a dat un imbold sa ii propun sa fie urmatoarea invitata a rubricii cu interviuri inspirationale unde mi-am propus sa va fac cunoscuti oameni care se dedica pasiunii de a picta, oameni care ne demonstreaza ca viata este asa cum ne-o facem, daca avem un vis.

Voica, care sunt primele tale amintiri legate de pictura care crezi ca au avut impact asupra ta si cum te-au influentat?

Primele amintiri legate de pictura sunt peretii camerei in care am copilarit unde aveam o natura statica de Spiru Chintila, in stil cubist, care nu-mi placea deloc, si o fata calare de Sabin Balasa. Deasemenea, aveam o carte de povesti careia i-am uitat titlul, era ilustrata tot de Sabin ..mi se parea atunci ca acel albastru este cea mai frumoasa culoare 🙂 intre timp am crescut :)).

Cum ai inceput sa pictezi si cine sunt maestrii tai?

Am inceput sa desenez pe la 3 ani, tin minte ca daca imi dadeai creioane si hartie stateam cuminte ore in sir la masa si desenam…bine-nteles ca niciunul dintre parintii mei nu s-a gandit vreo clipa sa dezvolte aceasta calitate, cum deasemenea, desi toata ziua cantam piese auzite la radio, sau imi puneam la picup invariabil acelasi concert de pian , nu s-au gandit ca ar trebui sa dezvolt aceste interese…mult mai tarziu, cand fiica mea a implinit 18 ani si vroiam sa- i fac un cadou deosebit, m-am gandit sa reiau desenul si sa-i fac portretul. Asa ca m-am dus in atelierul familiei Chintila si am inceput ore de pictura cu Andrei Chintila.

Stiu ca ai facut si management si muzica? Cum ai ales sa te specializezi in directii care par asa diferite? 

Pai e simplu…. in epoca trecuta nu se punea in discutie pana la 18 ani sa nu faci ce zic parintii…. degeaba am incercat eu sa ma duc macar la Facultatea la Litere, Conservatorul nici nu se punea in discutie,(in 1987 cand am dat la facultate erau doar 5 locuri la seral iar ziua trebuia sa lucrezi la muzeu in cel mai bun caz. Voci celebre precum Ileana Cotrubas a dat la facultate de 5 ori pana a intrat iar Ruxandra Donose a trebuit sa termine facultatea la seral desi avea multe premii internationale si era si pianista si mezzosoprana). Parintii mei au fost impotriva, existau in mintea lor doar doua solutii, Academia de studii economice sau Medicina. Am ales, ca in politica, raul cel mai mic si am dat la management, pe atunci Economia industriei. In 1990 cand eram deja in anul 3 , s-a reinfiintat Conservatorul din Timisoara, unde locuiam deja de multi ani, si eram independenta…Asa ca am decis sa incep sa ma pregatesc pentru a doua facultate si sa-mi urmez vechea pasiune, cantul. Eram deja in corul Filarmonicii Banatul din 1988, si, desi erau tot 5 locuri, dupa 3 ani de pregatire am intrat . A fost una dintre cele mai fericite zile din viata mea ….

Profesezi ca artist liric in domeniul muzicii deci ai la indemana mijloace de exprimare artistica. Cum de ai ales sa faci loc si picturii in viata ta? De ce pictezi?

Sunt doua mijloace de exprimare complet diferite…in Corul Radio esti interpretul unei partituri, ai in fata un dirijor care imprima conceptia muzicala, interpretezi partituri compuse de mari creatori de muzica simfonica, esti un fel de actor…pe cand in fata sevaletului esti tu insuti creatorul, compozitorul, filosoful, dirijorul si interpretul 🙂 Pictura inseamna pentru mine transcenderea realitatii prin propriul filtru conceptual, dupa propriul gust cromatic.

In ce fel se aseamana cele 2 cai din viata ta: muzica si pictura si in ce fel se deosebesc ca influenta asupra ta?

Mie mi se pare ca nu se aseamana de loc, dar se pot completa ….pot sa ascult o simfonie de Bruckner in timp ce pictez, sigur ma impulsioneaza, imi creeaza un plus de energie expresiva …asa cum coloana sonora a unui film  completeaza efectul vizual…de exemplu mi se pare ca jumatate din valoarea filmului Melancholia a lui lars von Trier este data de  preludiul la moartea Isoldei de Wagner…fara aceasta capodopera a muzicii, filmul ar fi saracit in expresie…revenind la intrebare, nu e vorba despre influenta muzicii si a picturii, ci chiar fac parte din mine. Cand am un concert, multe zile dupa ce el s-a terminat, aud in cap sau fredonez bucati din acel concert…cred ca devin chiar obsedata de anumite teme….noroc ca, lucrand la urmatorul concert, temele vechi sunt inlocuite cu altele noi :)))) .

Daca acum ai fi in momentul deciziei carierei tale profesionale, ce ai alege sau cum ai proceda ca sa alegi bine?

Daca acum as alege, as continua sa fac vioara, (de care m-am lasat in clasa a VIII-a,cand m-am mutat in Timisoara) in paralel cu pictura. Nu m-as mai duce la Canto, este o meserie foarte grea prin prisma faptului ca orice stare prin care treci se cunoaste in voce si depinzi de foarte multi factori pe care nu ii poti controla, poti munci ani in sir iar la momentul concertului poti rata totul intr-o secunda… chiar mi se pare ca nu exista doar dreptate in meseria asta…

Ce te inspira si cum creezi? Ma refer in general la actul creatiei, poate fi din orice domeniu.

Incerc sa exprim ceva, sa afirm, sa neg, sa extrapolez, sa exagerez, sa arat caracterul, forta unor personaje, sa stam pe loc si sa intelegem ceva, sau sa nu uitam la oameni care prin viata lor au marcat aceasta devenire a noastra pe acest pamant. Incerc sa pictez un mesaj…. mai am insa mult de munca pana voi reusi. :)))

Voica Silvia Potinga (2017)

Simti ca ti-ai gasit un stil in pictura?

Nu….nici nu stiu daca e important sa gasesti sau mai importanta este insasi cautarea  🙂

Stiu ca ai abordat mai multe stiluri in ultimii ani. Cand incepi sa pictezi, ai deja in minte cum vrei sa fie acea pictura? Deja ai in minte stilul spre care o vei conduce? 

Nu prea…. imi gasesc tema acelui tablou dar nu stiu de la inceput ce va deveni…chiar mi se pare interesant procesul si fazele prin care trece si conceptual si tehnic 🙂

Ai un pictor preferat?  Cine este? Sau ce fel de picturi iti plac?

Am multi pictori preferati…pot enumera cativa care imi vin acum anapoda in minte: Schiele, Gerstl, Modigliani, Cezanne, Van Gogh, Turner, Toulouse-Lautrec, Braque, Picasso….sunt foarte multi…..

Ce planuri de viitor ai cu pictura? 

Planuri as avea….. in primul rand vreau sa dau la Facultatea de Arte….simt nevoia unui studiu zilnic indrumat de un profesor care are experienta DAR care sa fie si suficient de liber pe interior, fara frustrari, civilizat in discurs, cu care sa rezonez si ca sisteme valorice umane..un fel de Tudor ( n.r. artistul plastic Tudor Francu – instructorul de pictura al Taberei de pictura Hobby Art) cu 15 ani in plus, clonat la Facultatea din Bucuresti..nu mai pot avea un profesor care sa te umileasca , sa iti creeze o stare negativa , de la care sa pleci demoralizat sau furios…. stilul asta de profesor de tip vechi care a existat in special in muzica pentru mine, dar am auzit ca sunt unii si in pictura, eu nu il mai pot tolera. Sper sa am noroc 🙂 si apoi as vrea sa merg in cat mai multe tabere de creatie, sa am expozitii , sa incerc sa spun ce am de spus. 🙂

Care este cea mai frumoasa experienta a ta legata de pictura? Dar de muzica?

Am multe experiente frumoase legate de pictura….multe intalniri cu colegele si prietenele mele din grupul Taberei de pictura, multe expozitii , multe jocuri de Dixit, mult Prosecco :))….
 Imi aduc aminte ca a fost deosebit si momentul in care am achizitionat primul tablou din colectia mea…Tocmai murise, mult prea devreme, Andrei Chintila, eram cu totii socati, iar fratele lui a organizat o mare expozitie cu lucrarile lui… am intrat in expozitie si mi-a cazut privirea pe o lucrare, un nud neterminat, si am simtit o atractie neobisnuita….am simtit ca trebuie sa am eu acea lucrare…momentul in care am plecat cu ea acasa a fost unul extraordinar… Nu 🙂 Nu am furat -o :))

Experiente frumoase legate de muzica????ohohooo……imi este greu sa aleg…..
Am cantat odata intr-un Festival Enescu sub bagheta Dirijorului Zubin Mehta Simfonia a III-a de Mahler cu orchestra din Liverpool….o experienta unica prin maretia ei…membrii orchestrei de la suflatori cantau desculti ca sa simta vibratiile….partea a 6-a este absolut coplesitoare iar Maestrul Zubin un titan….nu mai aveam respiratie de emotie….un fel de rai pe pamant.

Voica Silvia Potinga ( 2017)


De ce predomina portretul in lucrarile tale?

Mi se pare ca pot exprima cel mai puternic stari, afecte, cred ca pot readuce in memorie Oameni care au miscat muntii in domeniile lor… si e interesant sa le studiezi chipurile….si implicit cariera sau creatiile……

Picturi Voica Silvia Potinga in Tabara de pictura Hobby Art editia de vara 2019 Porumbacu
Voica Silvia Potinga (2019)
Galeria de picturi din tabara de pictura Hobby Art de la Gura Raului 2018
Voica Potinga ( 2018)

Voica Silvia Potinga (2018)


Multumesc, Voica, pentru timpul acordat si pentru ca ai impartasit cu noi aceste minunate ganduri! Succes si sa obtii ceea ce-ti doresti, pe toate planurile!

Picturi semnate de Voica Silvia Potinga se pot viziona si in expozitia de grup a comunitatii Taberei de pictura Hobby Art, care va avea loc la U- Art Gallery in Bucuresti, in perioada 10 decembrie 2019 – 9 ianuarie 2020.

……

A consemnat Simona Polhac

Multumesc comunitatii Taberei de pictura Hobby Art pentru inspiratie!