Apel expozitie de pictura cu tema monocromie

Less is more sau pledoarie pentru monocromie

Stii acele picturi sau fotografii care parca iti raman intiparite pe retina chiar si dupa ce nu le mai ai in fata ochilor? E bogatia aceea de tonuri care te conduce discret in imagine si te face sa descoperi rafinamentul delicatelor detalii, jocul luminii, al texturilor, al liniei, al vibratiilor tusei sau culorii omniprezente in tot cadrul. Pare ceva diferit, ceva special si probabil, nu-ti dai seama la inceput de ce te simti atras(a) de splendoarea pretioasa din fata ochilor dar apoi remarci ca e vorba de simplitate, poate liniste, calm, maretie, eleganta, nostalgie, uimire. In definitiv remarci ca este vorba despre o simplificare a paletei de culori in fata careia nu poti ramane indiferent. Less is more, nu-i asa?

….

Tema expozitionala 2019 – monocromie

In  ultimii 4 ani, comunitatea Taberei de pictura Hobby Art dar nu numai expune in cadrul expozitiei tematice anuale care are loc spre sfarsit de an iar aceasta este perioada cand lansam tema expozitionala pentru anul in curs .  Tema pentru aceasta expozitie este monocromia ( titlul inca nu l-am stabilit, probabil Less is more, dar mai dezbatem).

Update: Am dezbatut, titlul expozitiei va fi Less is more ; ceea ca va fi comun tuturor picturllor expuse va fi moocromia.

Ne adresam tuturor pictorilor care doresc sa expuna, nu doar comunitatii Taberei de pictura Hobby Art. Asteptam picturi care sa se incadreze in aceasta tema iar stilul, subiectul, dimensiunea panzelor sunt la latitudinea fiecarui artist. Expozitia de pictura va avea loc la galeria de arta UART din Bucuresti in luna decembrie. Ne dorim sa avem o expozitie cu lucrari extraordinare, cea mai buna expozitie de pana acum!

Ce e util sa stii despre monocromie

Artistul plastic Tudor Francu aduce cateva clarificari despre monocromie: „Monocromia presupune in principiu diferitele valori date de o culoare. Adica alb, negru si o culoare ( dominanta sau secundara). Prin dilutie ( transparenta si opacitate) se extind posibilitatile de folosire si expresie. Verdaccio* este un astfel de procedeu tehnic in pictura clasica. Grisaille* la fel ( umbra si alb, eventual negru)…

apel lansare tema expozitionala 2019, Monocromia

Vincent Van Gogh – Camp cu flori galbene- Wikiart

Ca sa nu devenim prea restrictivi si prea tehnici… as sugera ca Monocromie sa fie inteleasa ca predominanta a unei culori. Faptul ca mai apar cateva nuantari spre alta culoare nu as considera o problema. Monocromia absoluta implica o culoare, alb si negru. Prin culoare se intelege orice culoare din spectru, gri sau amestec de culori care va predomina intr-o lucrare. Siena naturala sau umbra arsa nu sunt culori prezente in spectru, dar pot genera monocromii. Cand spunem *culori* nu trebuie inteles doar cele 6 culori din spectru ( 3 primare, 3 secundare). O monocromie relativa presupune ca predomina o culoare ( de exemplu rosu englez), dar avem si mici derapaje nici foarte contrastante, nici exagerate. Concret: o monocromie de verde implica 2 directii. 1) alegem un verde ( crom, viridian, smaragd, veronese, turquoise, olive, etc) si il amestecam cu alb, gri si negru dupa cum dorim. 2) alegem verdele ca idee de baza, care poate fi nuantat in anumite parti ale lucrarii spre galben sau albastru. Dar 90-95 % predomina o anumita culoare/nuanta de verde.”

Tot ce trebuie sa stii ca potential expozant:

Iata mai jos detaliile de care ai nevoie ca sa te poti apuca de lucru. Fie ca faci parte din comunitatea Taberei de pictura Hobby Art fie nu, dar pictezi si accepti provocarea noastra, iti asteptam cu drag si interes propunerile pentru expozitie.

  • Vom selecta doar lucrarile care se vor incadra in specificul temei, adica vor avea o paleta monocroma.
  • Dimensiunea panzei este la latitudinea fiecaruia. Din motive organizatorice se accepta doar panze pe sasiu neinramate. Orice alt suport ( chiar daca e carton panzat) nu va fi luat in considerare.
  • O persoana poate sa propuna mai multe lucrari care nu au mai fost expuse intr-o expozitie de-a noastra organizata in Bucuresti.
  • Lucrarile vor fi neinramate.
  • Propunerile vor fi trimise in format digital ( fotografii clare, max. 2 MB fiecare) pe emailul arbexartdecor@yahoo.com incepand cu 1 septembrie pana in 20 octombrie 2019, subiectul emailului va fi Monocromie si fiecare propunere va contine:

1. titlul lucrarii, 2. numele si prenumele autorului, 3. tehnica folosita, 4. dimensiunea picturii  

  • Rezultatul selectiei picturilor va fi anuntat pe email doar persoanelor selectate, la inceputul lunii noiembrie.
  • Lucrarile selectate vor fi trimise prin curier la sfarsitul lunii noiembrie la Bucuresti( vom anunta atunci pe email persoanele selectate despre data exacta cand sa se expedieze coletele). Picturile vor fi impachetate in cartoane groase si lipite cu banda adeziva astfel incat sa poata fi refolosit ambalajul la returnare. Costurile de transport revin fiecarui expozant.
  • Costul de expunere este cca 150 lei / persoana ( costul exact il vom comunica dupa ce avem rezultatul selectiei, depinzand de numarul persoanelor care vor expune si include costul salii pentru perioada expozitiei – cca 20 zile, minime cheltuieli de organizare si cheltuieli de protocol ); costurile de transport ( tur-retur colete) Bucuresti vor fi in sarcina expozantilor.

Important! Expozantii isi asuma faptul ca picturile realizate de ei sunt originale, respectand legea dreptului de autor. Vor fi luate in calcul doar picturile care vor avea toate informatiile solicitate si care nu au mai fost expuse intr-o expozitie organizata de noi.

Mai multe detalii la finalul selectiei picturilor.

Organizator:  Simona Polhac in cadrul proiectului Tabara de pictura Hobby Art

Consultanti artistici:

Tudor Francu, artist plastic, instructorul artistic al Taberei de pictura Hobby Art si Catalin Alexandru Chifan, artist plastic, profesor doctor in arte vizuale la Colegiul de Arta ”Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Parteneri: Arbex Art Decor, Deco-perete.ro

monocromia este tema expozitiei anuale de pictura 2019

*Verdaccio si grisaille sunt doua din variantele monocromatice din tehnica picturii clasice. Reprezentau etape de lucru in care se trecea de la imprimatura ( ebosa facuta doar in sienna sau umbra) spre urmatorul stadiu de lucru, adica un nou strat de culoare mult mai consistent, in care se realiza o alta varianta monocroma care de data asta presupunea folosirea albului sau a negrului alaturi de o culoare ( ocru galben, ocru rosu, umbra arsa/naturala, siena arsa/naturala, etc). In functie de culoarea folosita acest stadiu devenea echivalentul unei fotografii alb-negru, alb-gri usor nuantat, alb-caramiziu, alb -verde… Flamanzii de regula se foloseau de acest schelet monocrom realizat mai mult in griuri neutre si reci peste care asterneau stratul de culoare si glasiurile. Pe linia atelierelor din Italia, acest stadiu era numit verdaccio, deoarece pigmentul/pigmentii folositi duceau spre un fel de gri-verde olive. Folosindu-se umbra naturala si ocru galben prin amestec cu alb si negru se ajungea la diverse nuante de gri galben/verde/maroniu.

Verdaccio nu implica folosirea unui verde neaparat. Daca vei incerca sa obtii un verde din ocru galben si negru , rezultatul va depinde de nuanta ta de ocru si de tipul/nuanta de negru. Sunt tipuri diferite de ocru sau negru in varianta culorilor din tub. Negrul de fum de exemplu nu este un standard urmat de toti producatorii. Unii mai adauga aditivi, altii sicativi si astea impreuna vor da varianta finala a acelui negru. Unele combinatii de galben ocru si negru dau spre galben, altele spre olive, altele spre un verde, in functie de negru daca este mai cald sau mai rece, in functie daca se foloseste alb zinc, alb de plumb sau in zilele noastre alb de titan (care este un alb rece). Grisaille si verdaccio erau o baza monocroma de obicei rece.