Interviu cu Anamaria Guguian pentru TabaradepicturaHobbyArt.orgVeti fi probabil surprinsi ca invitata interviului meu de azi este dansatoare si nu pictorita cum v-am obisnuit pana acum. Cand spun dansatoare nu ma refer la dansurile standard cu coregrafii precise si pasi numarati ci la un altfel de dans. Dansul ei l-as putea asemui cu procesul realizarii unei picturi intuitive in care lucrarea artistica e realizata cu intreg corpul care devine astfel o lucrare de arta dinamica care se imbogateste cu energie si emotii in fiecare fractiune de secunda.

Dansand la atelierele ei am impresia instantanee ca pictez cu tot corpul, corpul fiind si ustensila (pensula sau cutitul de paleta) si vopseaua si suportul de pictura. Este o experienta complexa in care de fiecare data ”pictura” iese invariabil expresionista… sau abstracta… sau chiar cubista…uneori minimalista :). Pentru mine, practicand aceasta forma de dans creativ a fost cea mai convingatoare lectie despre necesitatea unor pictori de a se exprima intr-un mod diferit de pictura realista alegand moduri de exprimare plastica pe care azi le numim moderne. Daca inainte imi pareau ciudatenii, aceasta experienta m-a facut sa inteleg motorul, sursa launtrica care a dus la acele picturi care par ca nu au nicio legatura cu realitatea si am inteles acum cum sunt ele inspirate de emotie sau de o stare. Desi cunosteam expresionismul din teorie, n-am avut intelegerea decat odata cu practica unei arte care-mi facilita mie exprimarea. Am aflat de fapt de curand ca sunt kinestezica. 🙂

Pe Anamaria mi-am dorit-o protagonista unui interviu intrucat este o inspiratie pentru mine si cred ca poate fi pentru oricine, ea aplicand in realitatea cotidiana ceea ce-i place mai mult; pentru ca este o curajoasa ( un curaj obtinut dupa multe framantari, stiu 🙂 ). O consider o pioniera in ceea ce face ea facilitand ateliere de dans creativ pentru copii si adulti si cred ca poate fi un model pentru curaj si creativitate. Doar privindu-i fata in timp ce danseaza te cucereste si -ti transmite si tie pasiunea si energia ei molipsitoare.

Absolventa de istoria artelor, ea si-a croit insa un drum in dans, dezvoltandu- se de sine statator, alegand sa mearga la workshopuri si ateliere care s-o ajute si inspire in evolutia ei. Si pentru ca reuseste pas cu pas sa faca in viata de zi cu zi ceea ce adora cel mai mult, adica dansul, acel dans care pentru mine are o conexiune cu pictura, i-am propus acest interviu si am avut bucuria sa accepte, asa ca va invit la o lectura placuta si inspirationala.

Ne incarcam cu energie si frumusete de la astfel de oameni care sunt in jurul nostru, doar sa avem atentia necesara sa-i observam.

 

 • Anamaria, daca ai avea la dispozitie 1 minut in care sa te prezinti, ce ai spune despre tine unui necunoscut?

A: I-aș spune că sunt o exploratoare, o ființă curioasă, că iubesc să lucrez cu oamenii. I-aș mai spune că cel mai important lucru pentru mine este să îmi ascult vocea interioară, instinctul și că atunci când nu o fac mă simt dezechilibrată.

 

 • Si daca ai mai avea 1 minut in care sa spui ceva diferit? 🙂

A: I-aș spune că iubesc natura și că visez să călătoresc în locuri cât mai frumoase de pe întreg mapamondul și să dansez cu oameni din comunități cât mai diferite.

 

 • De unde pasiunea aceasta pentru dans? Cand a aparut ea la nivel constient si ca directie in viata ta?

A: Cred că foarte conștient a apărut când eram la facultate în București și am început să cunosc dansatori și să văd spectacole de dans contemporan. Până atunci în mintea mea nu era posibil ca oamenii să poată fi dansatori liberi și să facă și o meserie din asta.

 

 • Cum vezi tu dansul? Ce e dansul pentru tine?

A: Dansul pentru mine este o acțiune extrem de naturală, care mă definește ca om. La fel cum merg, ascult muzică, dorm sau mă uit în gol pe fereastră. E ceva firesc și în funcție de câtă atenție, exercițiu și răbdare asociez acestei activități, se poate transforma în ceva care mă apropie de miezul meu, de ceea ce e mai profund în mine.

Interviu Anamaria Guguian pentru Tabaradepicturahobbyart.org

Anamaria Guguian in performance-ul Human Birds realizat dupa ideea ei

 • Te auzisem la un atelier ca mentionai ceva despre profesorul tau preferat de dans. Cine este si ce apreciezi la el?

A: Ah, am mulți „profesori” preferați. Cred că în funcție de ce am învățat de la ei sunt preferați dintr-un anumit punct de vedere. Sunt multe persoane care mi-au marcat parcursul în dans, iar mulți dintre ei nici măcar nu sunt dansatori. M-au marcat profund întâlnirile cu Bernd Kanppe, Cosmin Manolescu, Stephen Batts, Katya Zorina, Virginia Negru, Sasha Dodo, iar lista poate continua. Sunt foarte recunoscătoare că am avut șansa să dansez cu oameni atât de complecși și frumoși.

 

 • Care este dansatorul /dansatoarea ta preferata? 

A: Ah, și aici mi-e tare greu să nominalizez sau să ierarhizez. Îmi place foarte mult să privesc oamenii dansând, e ca un fetiș aproape. Cred că de aceea am și început să facilitez ateliere. Se petrece un fel de magie în creierul meu atunci când văd oamenii că se exprimă folosindu-și corpul sau vocea. Simt că parcă mă exprim și eu o dată cu ei, chiar dacă mă aflu doar în rolul de observator.

Dar dacă totuși e să dau și un nume, pot să o menționez pe franțuzoaica Nadia Vadori-Gauthier, care are un proiect început din 2015 și care se numește „Une minute de danse par jour”. Ea dansează în fiecare zi 1 minut și un pic și apoi împarte dansul acesta cu toată lumea. Mă inspiră foarte mult această dansatoare și în fiecare zi aștept cu nerăbdare să văd unde, cum și cu cine mai dansează. O găsiți aici.

 

 • De ce Istoria artei? Cum te-ai decis sa mergi spre aceasta facultate? In ce fel ti-a fost de folos aceasta alegere in parcursul tau de acum?

A: Am ales să studiez Istoria Artei pentru că am avut o pasiune față de artă și artiști de tot felul de când eram mică. Nu știam exact în ce fel, dar simțeam nevoia să fiu într-un mediu academic artistic, așa că m-am gândit că istoria artei ar fi domeniul care m-ar aduce acolo. Nu știu în ce fel mi-a fost de folos istoria artei pentru ce fac acum, dar cu siguranță m-a format într-un anumit fel și mi-a oferit o bogăție culturală care mă inspiră și care mă ghidează în proiectele mele.

 

 • Atelierele tale sunt de-a dreptul poetice. Care este motorul interior sau inspiratia pentru aceste ateliere?

A: Inspirația este viața așa cum e ea. Tot ceea ce este are potențialul de a fi poezie sau banal. Contează cum te raportezi la ceea ce este deja acolo. Cele mai multe idei îmi vin atunci când citesc texte care mă inspiră, când ascult muzică, când mă plimb prin natură sau atunci când privesc oameni dansând.

Atelier de dans creativ by Idanceyou.com

Instantaneu de la un atelier de dans creativ organizat de I dance You si facilitat de Anamaria Guguian

 • Ce-ti doreai sa te faci cand erai mica?

A: Polițistă 🙂

 

 • Care este prima amintire a ta legata de dans ?

A: Cred că aveam 4 sau 5 ani și era de Revelion. Eram la mine în sufragerie și aveam musafiri. Mi-aduc aminte că dansam și eram cumva în centrul atenției, toți din jurul meu se uitau la mine, iar eu nu înțelegeam de ce râd și se uită în loc să danseze și ei, că era atât de fain.

 

 • Crezi ca e necesar sa fim talentati ca sa avem rezultate deosebite intr-un domeniu artistic? De exemplu cineva isi doreste foarte mult sa danseze sau sa picteze dar ii e teama sa se inscrie la un curs pt ca stie ca n-are talent. Care este parerea ta?

A: Cred că există o prejudecată greșită în ceea ce privește talentul artistic. Și cred că această prejudecată ni s-a inoculat cultural prin așa numitele arte frumoase, care au fost adjudecate ca modele de practici artistice. Cred că de fapt este o nevoie umană, de bază să ne exprimăm. De când e lumea și pământul, oamenii cântă, dansează sau măzgălesc peșterile. Aceste practici artistice ne ajută să ne cunoaștem și  să ne simțim mai bine în pielea noastră. Desigur sunt anumiți oameni care se exprimă mai ușor și au o pasiune pentru a studia un anumit tip de practică, iar aceștia ajung să fie profesioniști și să facă lucruri extraordinare. Iar arta acestora inspiră și oferă bucurie sau emoție publicului. Cred că omenirea nu ar mai fi la fel fără aceștia. Dar asta nu înseamnă că oricine care se exprimă artistic trebuie să devină un artist desăvârșit. Mă deranjează când văd oameni care ar vrea să danseze, dar nu o fac pentru că nu au corp de balerine sau balerini sau oameni care se lasă de desenat după ce au făcut un desen care nu a ieșit cum au vrut ei. Cred că unul din obiectivele mele profesionale este să le reamintesc oamenilor că aceste practici artistice le sunt îngăduite tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau cultură și că de cele mai multe ori procesul creației contează mai mult decât produsul finit. Îmi doresc să dispară această rușine de a fi artiști imperfecți. Cred că fiecare om e perfect imperfect și cred că indiferent de felul în care simte să se exprime artistic nu poate da greș.

 

 • Care este programul atelierelor tale de dans pentru publicul adult?

A: Mă întâlnesc în fiecare joi cu publicul adult, de la 19:30 la 21:30 în Sala de balet de la Casa Armatei. Din luna martie am început și un program pentru adulți 50+ pentru că am simțit că e nevoie de un cadru de exprimare și pentru această categorie de vârstă. Cu seniorii mă întâlnesc în fiecare miercuri la ora16:00. Tot la Casa Armatei. În plus, am început să organizez și diferite tabere în natură, care ne oferă șansa de a explora lucrurile la un nivel mai profund. Toate atelierele mele pot fi găsite pe site-ul: http://www.idanceyou.com sau pe pagina mea de facebook: I Dance You.

 

 • Stiu ca atelierele tale sunt apreciate de cei care participa la ele, ai realizari si proiecte frumoase cu institutii de educatie si arta, consider ca poti fi o inspiratie pentru cei care doresc sa-si transpuna o pasiune ca mod de viata si la nivel profesional. Ce a contat cel mai mult la tine sa reusesti pe drumul acesta? 

A: E greu de zis ce a contat cel mai mult. Sunt mai multe lucruri. Cred că a fost nevoie să mă maturizez, să mă accept și să am încredere în mine. Să îmi asum ideile și să lucrez pentru a le vedea manifestate. Să continui și să perseverez. Am ales să mă înconjor de oameni care m-au încurajat și susținut și acest lucru a contat mult.

 

 • Ce intrebare ti-ai adresa pt un interviu cu tine? 🙂

A: Bună asta. 🙂 Dacă nu ai dansa, ce ai face?

Și îmi dau și răspunsul : Aș găti. Gătitul e o altă artă care mă pasionează, mi se pare incredibil de frumos să alături arome, culori și texturi. Și apoi să împarți cu lumea.

 

Interviu cu Anamaria Guguian pentru Tabaradepicturahobbyart.org-imagine din Poezia curioasa-Atelier de dans cu copii

Poezia curioasa – atelier de poezie-dans cu copii facilitat de Anamaria Guguian

Interviu cu Anamaria Guguian pentru TabaradepicturaHobbyArt.org-imagine din spectacolul Migdalii infloriti

Imagine din performance-ul Migdalii infloriti pus in scena de Anamaria Guguian dupa o idee proprie

Interviu cu Anamaria Guguian pentru Tabaradepicturahobbyart.org

Atelier intensiv de dans pentru adulti

…….

Mii de multumiri, Anamaria,  pentru acest interviu minunat de firesc si autentic!

 

A consemnat Simona Polhac

Sursa imagini: Idanceyou.com ( credit foto Inmotion Studio, Florin Pepene)